Ovenschotel met pastinaak en ricotta
Het is alweer een hele poos geleden dat we een receptje met jullie deelden... Oeps, tot zover ons goede voornemen. Om in hetzelfde thema te blijven als toen, is het ook dit keer een receptje van Sandra Bekkari. Zoals we van haar gewoon zijn, is het uiterst eenvoudig, gezond en lekker!
Geitenricotta?
Onze ricotta van geitenmelk is 100% puur natuur, zonder enige toevoegingen. In vele ricotta's uit de supermarkt wordt er vaak nog room toegevoegd. Hij is perfect geschikt voor mensen met een koemelk-allergie. Onze ricotta is hierdoor misschien iets droger en korreliger dan u gewoon bent. Voor hartige gerechten is dit meestal wel handig. Wenst u toch een zachte structuur? Ook dat is perfect te verkrijgen door de ricotta even met een staafmixer fijn te mixen. In 1-2-3 is hij mooi en smeuïg! Ricotta is een type kaas waarvan de houdbaarheid heel beperkt is. Daarom consumeer je hem best op de dag dat je het potje opent.
Maar geen paniek, er zijn heeeeel wat receptjes met ricotta! Verwerk je restje in ricotta-pannenkoekjes, mix hem fijn met wat (diepvries)fruit of doe het in een blender met bijvoorbeeld wat gerookte zalm en je hebt er een lekker extraatje bovenop.
Benodigdheden (2 personen)
- 125 gram geitenricotta
- 600 gram spinazie
- 1 rode ui, fijngesneden
- 1 teentje look, fijngesneden
- 3 à 4 pastinaken, geschild
- 200 ml geitenmelk
- 90 gram geraspte geitenkaas
- 250 gram kalfsgehakt
Bereiding (ongeveer 20 minuutjes werk)
Verwarm de oven voor op 190°C.
Snij de geschilde pastinaken in schijfjes van 3 mm. Leg de helft in een ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie.
Maak een sausje door volgende ingrediënten fijn te mixen:
- 1 ei
- 50 gram geraspte kaas
- de ricotta
- de melk
- nootmuskaat
- peper en zout
Stoof de spinazie aan met wat olijfolie. Als ze geslonken is, laat dan uitlekken in een vergietje.
Stoof in dezelfde pan de ui en de look aan, en voeg daarna het gehakt toe. Kruid naar wens.
Als het gehakt goed gebakken is, mag de spinazie er terug bij, samen met de helft van de saus.
Voeg dit gehaktmengsel toe aan de ovenschotel. Beleg met de overige pastinaakstukjes. Overgiet met de rest van de saus. Werk af met de geraspte kaas.
25 minuutjes op 190°C en smullen maar!