Ricotta uit de oven met salsa van tomaten
Ricotta kan op vele manieren verwerkt worden. Hier geven we een zomerse taart met een frisse toets, ideaal voor een zwoele zomeravond.
Benodigdheden (6 personen)
- 600 gram verse ricotta
- 1 theelepel tijmblaadjes
- 10 olijven, ontpit en grof gehakt
- 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
- 1 ei
- 4 rijpe tomaten
- halve rode ui, in kleine blokjes
- 6-tal grote basilicumblaadjes, in reepjes
- 1 handvol bladpeterselie, grof gehakt
- 1 theelepel balsamicoazijn
- 2-tal eetlepels extra vierge olijfolie (ook te verkrijgen in ons winkeltje)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C, bekleed een springvorm (doorsnede 20 cm) met bakpapier.
Roer de tijm, olijven, Parmezaanse kaas en ei door de ricotta.
Zet de springvorm op een bakplaat en schep het ricottamengsel erin.
Zet 35 à 40 minuten in de oven, of tot de kaas stevig en goudgeel is. Haal voorzichtig uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Snijd de tomaten doormidden en verwijder de zaadjes. Hak het vruchtvlees fijn.
Doe het vruchtvlees, ui, basilicum en peterselie in een kom.
Roer er de balsamicoazijn en olijfolie door.
Schep nu de salsa op de ricotta. Bestrooi met een beetje zout en peper. Je kan dit gerechtje eventueel serveren met een stokbroodje.